Søren Larsen

Søren Larsen

Søren Larsen kom till Djurgården 2004. Han var en snabb och välväxt anfallare som tidigare hade spelade i den danska moderklubben Køge och toppklubben Brøndby. När hans spel inte fick den väntade utväxlingen lånades han ut till Frem där han plötsligt började göra många mål igen (11 mål på 33 matcher).
Det var då som Djurgården plockade till sig Søren Larsen och löste ut honom från kontraktet med Brøndby, i kamp med bland andra Malmö FF. Inte bara klubbdirektören Bo Andersson såg vilken potential som fanns i den resliga och centrala anfallaren.

Søren Sixten Larsen
Född: 16 september 1981

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: BK Frem (Danmark)
2 säsonger. 13 matcher. 10 mål.
2004 1 0 Cupguld.
2005 12 10 SM-guld. Cupguld.

Tanken var att Larsen under sommaren skulle ta över efter holländaren Geert den Ouden som var på väg att lämna DIF efter succéhösten 2003 och en jämförelsevis ganska tafflig inledning på 2004.

Men ganska snabbt efter att Søren Larsen flyttat till Stockholm fick han problem med smärtor i ena ljumsken och till slut framkom att skadan orsakades av att de högra bukmusklerna var för svaga. Efter att endast ha gjort ett inhopp i en seriematch blev det operation och Larsen missade hela hösten.
Bättre skulle det gå säsongen 2005. Betydligt bättre. I Søren Larsen hade DIF indirekt ett nyförvärv som inte många tänkte på när värvningskarusellen snurrade som värst under vintern. Med tiden skulle inte bara lagkamraterna bli imponerade av Larsens ovanligt vassa förmågor…
Lagom till den allsvenska seriestarten var formen onekligen på topp. Efter fem spelade matcher hade Søren Larsen redan gjort fyra mål med bud på kanske dubbelt så många. Det strålade suveränitet om Larsen på gräsrektangeln.
– Jag trodde inte att det skulle gå så fort att göra så många mål, sa han själv efter att raskt ha frälst hela Djurgården. Och motståndarförsvararen började darra ännu mer. Hur försvarar man sig mot en sådan stor och bollskicklig spelare? Som dessutom är så illersnabb? Långt innan vår säsongen var över var Søren Larsen en av allsvenskan stora profiler och själv började han fundera på att slå mer mynt av sitt framgångsrika spel.

Efter bortamatchen mot Landskrona den 27 juni (2–0) var Larsen – som gjort tio (!) mål på tolv matcher – förlorad för Djurgården. Till slut gick det inte att gå emot den danska dynamitanfallarens vilja – och klubben sålde honom till det tyska topplaget Schalke 04 för omkring 20 miljoner kronor. Vid det laget hade Larsen även gjort succédebut i det danska landslaget. Han hoppade in i VM-kvalsegermatchen mot Albanien i Köpenhamn och gjorde två mål.
– Jag är inne i mitt livs bästa fotbollsperiod. Livet bara leker, sa 23-åringen.
Inledningen i Schalke 04 blev densamma som i DIF: Larsen fick en svår korsbandsskada och kroniska bihåleproblematik tvingade honom därefter till en näsoperation… Det blev svårt att finna sig till rätta i laget och den första säsongen noterades Søren Larsen för bara tio spelade Bundesligamatcher.

Hasse Gänger
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)