Djurgården Curling

Djurgården Curling

Curling är en precisionssport som spelas på en 45 m lång bana med specialpreparerad is. Utövas normalt av 4-mannalag med 8 stenar som väger knappt 20 kg/st.
Till Sverige och Bohuslän kom den urgamla sporten på 1840 talet via Skottland.

Djurgården Curling
Grundad: 1951/52
Hemmaplan:
Svenska mästare:

Den 10 december 1916 bildades Svenska Curling Förbundet med första anslutna klubbarna
• Stockholms Amatörförenings Curling Sektion
• Åre Curling Klubb
• Kronprinsens Curling Klubb, Stockholm
Ursprungligen spelades Stockholmscurlingen på Nybrovikens is. Efter kriget spelades Curlingen huvudsakligen på Tennisstadion på Östermalm och utomhus på tennisbanorna. Banorna spolades vintertid. Spelarna hade egna stenar, namnmärkta och tillika kvastar målade i klubbens färger. Spel skedde även runt Stockholm bl a på Lidingö Golfklubbs parkeringsplats och Saltsjöbadens tennisbanor. År 1967 den 8 december, restes det s k Barracudatältet på Tennisstadion för att vädersäkra spelet ”inomhus” och som då blev Europas största curlinghall. 1975/76 startade Stockholms Curlingförbund numera Mälardalens Curlingförbund en korpserie för att engagera ytterligare fler utövare. Även Allsvenskt seriespel hade startats 1973/74 vid den tiden och antalet curlare i Sverige nådde sin toppnotering 6000 utövare. Noterbart är att i dagarna när vi genom Lag Edin sensationellt erövrat VM-titeln för t o m 3e året i följd (!) så är antalet registrerade curlare endast 3500. En enormt hög toppstandard i och med att vi även har världens absolut bästa damcurlare Genom lag Norberg och lag Hasselborg i vårt land.

Djurgårdens Curling sektion bildades 1951/52 av ett gäng restauratörer, Rolf Lagerbäck, Bengt Öhrman och Sigvard Edberg, med vänner. Vid tiden för starten så anordnades spel på en uppspolad bana i Kungsträdgården via Tore Wretman som då höll på att restaurera nya Operakällaren. Redan 1959 blev undertecknad till denna text som 14 åring ombedd att följa med till curlingen av min far Rolf. På den tiden fanns knappt några ungdomar som spelade så jag fick starta med att skotta och sopa bort snön på banan. Ganska snart erbjöds jag att spela med ”gubbarna”. Ett särskilt minne var när jag mötte den historiska curlaren ”Sotaren” då 80 år gammal och utövare fortsatt. Han berättade om tidiga spelet på Nybrovikens is och med kvastar typ ”gatsoparpiasavakvastar”. Men han var ”still going strong”. En annan stor karaktär inom Stockholmscurlingen var givetvis amatörföreningens medlem och konstnär VenGustav Rudberg. Ett curling intresse som reflekteras på en målning VenGustav skänkte till undertecknad.
På 60 talet började det komma fler ungdomar till curlingbanorna men mest söner till utövare. I och med det ”moderna” inomhusspelet på 70-talet tog den yngre generationen över som majoritet aktiva curlare och representerade också vid resor till nya fina anläggningar i första hand Karlstad men även Sundsvall, Örebro, Västerås och Jönköping. Svensk curling fick t o m en importerad rikstränare Bob Woods från curlingens nya hemland Kanada.

Några data om DIF Curling:
• Antal medlemmar var sällan fler än 15 aktiva och totalt troligtvis inte mer än 30 under hela sektionens tid (se namnförteckning)
• Från 1958 till 1968 spelades Individuella Klubbmästerskapen. Rolf Lagerbäck vann första året och jag hans son och undertecknad vann det 1968 för tredje gången och därmed vandringspriset för alltid. (Se bild. Priset kommer vid tillfälle vid att skänkas till Djurgårdens IF historiska prissamling).
• 1968 skedde det historiska för DIF Lag Ulf Lagerbäck med att göra en 8-ender där samtliga 8 stenar i en omgång är poängvinnare och därigenom placerade bättre än någon av motståndarnas stenar. Mycket sällsynt och kan nästan bara ske på svårspelad utomhus och då vid Nordic Bonspiel i Dalecarlia. Med i laget var brodern Tommy Lagerbäck, Widich Ferlander och Bengt Agfemalm
• 1969 från styrelseprotokoll 30 september noteras att gemensamt förslag behandlas från DIF och AIK att anordna gemensam stortävling. Förslaget rann ut i sanden.
• Vid 1969 års spel om Kronprinsens Kanna vinner DIF Lag Olle Kindblom/Claes Christiernsson/Börje Klerborg/Bengt Agfemalm. (Se priset på foto).
• 1970 står DIF:s lag som segrare i anrika klubben Fjällgårdens 50 årsjubileumstävling. (Se tidningsklipp).
• 1970 i februari har klubben kvalificerat sig till Svenska Mästerskapet för första gången och som ägde rum i Skellefteå. Lag Ulf Lagerbäck med Claes Christiernsson, Ulf Seligsson, Olle Kindblom.
• 1972 under sektionens 20-årsjubileum skänker moderklubben ett antal fina miniatyrcurlingstenar vilket blev KM pris sten.
• DIF:s Curling sektion lades ned 1974/75.
• Följande har under åren varit medlemmar av DIF Curling sektion: Rolf Lagerbäck/Bengt Öhrman/Sigvard Edberg/Anders Ryberg/Toivo Ekman/Hans Strömdahl/ Rune Eriksson/Kurt Lindblom/Ulf Lagerbäck/Christer Öhrman/Olle Kindblom/Kjell Strömdahl/Tommy Lagerbäck/Sigge Nygren/Widich Ferlander/Magnus Idar/Lasse Östergren/Ulf Seligsson/Bengt Agfemalm/Börje Klerborg/Claes Christiernsson/Kurt Norling/Roland Gustafsson/Nicke Christiernsson/Arne Hultin/Hans Kaiser/Bobo Håkansson/Jan Säfvergård/Holger Jonzon/Jan Staaf

Viktiga noteringar:
• Rolf Lagerbäck var initiativtagare till curling på fjällhotellet Fefor i Norge tidigt 50 tal.
Genom detta och den curling som samtidigt börjat på Oppdal/Oslo CK startades curlingen upp i Norge enligt Norska Curling Forbundets styrelse.
Undertecknad hade under åren olika poster inom DIF Curling inklusive ordförandeskapet. Dessutom utsågs undertecknad till ordförande i Stockholms Curlingförbund då bl a initiativ till att starta Korpcurlingen inleddes som senare blev verklighet. Undertecknad lämnade DIF för mer elitinriktat spel med eget lag i Stocksunds CK. Senare distriktsmästare både i herrar lag samt mixedlag i DIF tröjan. Sejouren i Stocksund ledde till spel i 3 SM med 5e plats som bäst.
Undertecknad deltog också vid en ärofylld uppvisningsmatch i Karlstad mot Skotska mästarna och vann även SM i mixed 1977 för lag Växjö.

Saltsjöbaden och Stockholm i april 2021.

Ulf Lagerbäck

Källor: Svenska Curlingförbundet/Norges Curling Forbund/Tommy Lagerbäck/Claes Christiernsson