Järnkaminerna

Järnkaminerna

Järnkaminerna (JK) är Djurgårdens officiella supporterförening. Föreningen är opolitisk och grundades 1981 under namnet Blue Saints. 1997 röstades ett namnbyte igenom på ett extra årsmöte. Anledningen till namnbytet var att det tidigare namnet var så förknippat med bråk och skadegörelse. Namnbytet blev en nytändning för föreningen som sedan dess har ett nära samarbete med DIF Fotboll och DIF Hockey, men är helt fristående från föreningarna. Supporterförening är den aktiva ståplatspublikens röst i organiserad form och för talan å tusentals Djurgårdares vägnar.

Inom Järnkaminernas verksamhet ryms mycket, såsom arrangerande av bortaresor samt förhandlingar om biljettantal och priser. Sedan 1998 driver man hemsidan, jarnkaminerna.se, som länge varit en stor informationskanal för Djurgårdare med tillhörande webbshop. Järnkaminerna ger även stöd och försöker underlätta för landsortssupportrarna och skall ge de olika landsortsgrupperingarna en hjälpande hand.

Järnkaminerna
Grundad: 1981
Supporterförening
Medlemmar: 5 300 (2020)

Webbplats: jarnkaminerna.se

Verksamhet för läktararrangemang (Tifo) sköts av Sofialäktaren Tifo som är fristående från Järnkaminerna, men ett mycket ingående samarbete råder dem emellan. Årligen bistår man med stora bidrag till Sofia Tifo.

JK anser det är självklart att vara medlem i Djurgårdens officiella supporterförening om man är Djurgårdare på ståplats, oavsett vilken sport du föredrar. Självklart välkomnar supporterföreningen även dig som inte står upp eller har biljetter på de aktiva ståplatssektionerna på Djurgårdens matcher, men hoppas att ett medlemskap i Järnkaminerna får dig än mer engagerad och livlig på matcherna.

Mer om Blue Saints/Järnkaminernas historia går att läsa på siten bsjk.se