DIF:s Östeuropeiska fotbollsturné 1954

Efter att ha gått obesegrade genom halva säsongen 1954/55 genomförde Djurgården en fotbollsturné under säsongsuppehållet. Resan gick denna gång till till Rumänien och Bulgarien där DIF spelade totalt fyra matcher varav tre gick i Rumänien. Ingen hade förvånats om de tröttkörda blåränderna hade haft svårt att orka dessa matcher men Svenskarna gick obesegrade genom hela turnén med två vinster och två oavgjorda.

Flacăra Ploiești (idag: Petrolul Ploiesti) – Djurgårdens IF 1-3 (0-1), 12 november 1954
0-1 (11) Knivsta Sandberg
1-1 (47) Gheorghe Pahontu
1-2 (49) Jompa Eriksson
1-3 (52) Knivsta Sandberg
23-Augusti-Stadion i Bukarest, Rumänien
Publik: 40 000

Första matchen var mot de rumänska mästarna Flacăra Ploiești på ”23 augusti-Stadion” i Bukarest. Djurgården körde för fullt och särskilt i den andra halvleken verkade de vitklädda rumänerna tagna över det hårda tempot. Knivsta var i oemotståndlig form och Birger Eklund spelade så bra att den rumänske rikstränaren efteråt liknade honom vid självaste Puskas. Djurgårdens försvar var suveränt med en oerhört stark Sigge Parling.
Enligt Rumänska radion hade rumänerna aldrig en chans mot de snabba och välspelande svenskarna som särskilt dominerade huvudspelet.

Rumänska mästarna Flacăra Ploiești – Djurgårdens IF. Från SvD 1954-11-13.

Locomotiva (idag: CFR Timișoara) – Djurgårdens IF 0-0, 14 november 1954
Timișoara, Rumänien
Publik: 20 000

Andra matchen i Rumänien spelades mot ligafyran Locomotiva från Timisoara. Locomotiva var kända för att spela oavgjorda matcher och detta blev inget undantag. Gräsplanen förstörde det mesta av spelet och det blev otaliga felstudsar. När domaren blåste av matchen var ställningen 0-0.
DIF hade ca 60% av bollinnehavet medans rumänerna hade ungefär 3-1 i målchanser. Bäst i DIF var Arne Arvidsson.

Locomotiva – Djurgårdens IF 14 november 1954.
Locomotiva till vänster och Djurgårdens IF till höger.

Publik: 45 000

Den tredje matchen var mot helröda Dinami Bukarest och var kanske den bästa insatsen på hela turnén. Dinamo hade nio A- och två B-landslagsmän på planen som verkade vara fysiskt i toppform. Rumänerna hade utvilade kunnat studera svenskarna under två matcher medan DIF spelade sin tredje match på sex dagar.
Vid matchens början gapade läktarna tomma på den väldiga arenan som rymmer 100 000 åskådare. Det berodde på att människorna i regel slutar sina arbeten vid 15 och matchen började 14:30, men efterhand strömmade folk till i stora skaror.
DIF var nära att göra ett ledningsmål redan i första minuten då Birger Eklund sköt en rökare som landade i stolpen. Det var dock Dinamo som gjorde första målet på et hårt skott. Innan halvtidsvilan hade Jompa satt ett kvitteringsmål men Dinamo kom igen. Man pressade DIF-försvaret och gjorde 2-1 på ett kraftfullt markskott.
Med vinden i ryggen startade Djurgår’n andra halvlek starkt. Birger Eklund tog hand om en nick från en rumänsk back och kunder slå kulan rätt upp i nättaket från straffpunkten. DIF låg nu på som iglar för segern och bollen hölls efter marken med ett effektivt kortpassningsspel. Knivstas outröttliga energi blev upphovet till det avgörande målet. Han snappade upp bollen långt inne på planen, drev uppåt och på det efterföljande skottet från höger tog bollen i stolpen och returen satte Hasse Tvilling i mål via ribban.
På slutet kämpade Dinamo energiskt för utjämning men DIF-försvaret med Cacka som dirigent lyckades freda målet från ytterligare påhälsning.
Slutresultatet skrevs till 2-3 och det blev dödstyst bland de 45 000 på läktarna, men snart brakade jublet igång från sektion till sektion när den sportsliga publiken hyllade segrarna för bragden att som första internationella motstånd besegra Dinamo Bukarest i en hemmamatch på över sju år. Några menade att DIF aldrig spelat så bra som i denna match. ”Årtiondets match av Djurgården. 3-2 på oslagbara Dinamo”, skrev DN.

Dynamo Bukarest i helrött och Djurgårdens IF i blått och vitt.
Dynamo Bukarest – Djurgårdens IF 17 november 1954

Udarnik (idag: Slavia Sofia) – Djurgårdens IF 1-1 (0-0), 21 november 1954
1-0 (46) Ivan Kolev
1-1 (89) Birger Eklund
Sofia, Bulgarien
Publik: 35 000

Sista matchen på turnén spelades i Bulgariens huvudstad Sofia. Motståndare var laget Udarnik, vilket är samma lag som idag heter Slavia Sofia. Djurgården anlände med flygplan från Rumänien och i och med besöket blev DIF det första svenska lag att spela i Bulgarien.

Karl-Erik ”Cacka” Andersson vann lottningen och fick välja sida. Domare var österrikaren Franz Grill.

Före match var planen täckt av ett decimetertjockt snötäcke som skottades bort i rask takt och snöandet fortsatte även under match. Djurgården spelade stundtals utmärkt men det gjorde även motståndarna i det kyliga vädret. Under första halvlek gick båda lagen gick fram i fina anfall och satte försvaren på prov. Efter paus gjorde Bulgarerna överraskande 1-0. Det såg länge ut som att det skulle bli slutresultat, men ett fint skott från Birger Eklund letade sig in i 89:onde och matchen slutade oavgjort.
Enligt DN var det bulgariska laget en kombination av spelare från Udarnik och CDNA Sofia, identiskt med det lag som tidigare slagit Sovjets landslag med 1-0. Det visade sig vara en överdrift men åtminstone en handfull spelare spelade både matcherna.

Bulgariska laget Udarnik och Blåränderna från Sverige 1954.
Till vänster artikel i Bulgariska tidningen Naroden Sport och till höger SvD 1954-11-27.

Djurgården gick obesegrade genom turnén i Östeuropa. Rörliga bilder från bl.a. matcher finns att bevittna på DIF Historias Youtube-kanal. Filmad av Djurgårdens hedersordförande Gunnar Lundqvist.