Djurgården Bordtennis

Djurgården Bordtennis

Djurgårdens bordtennisspelande startade hösten 1947. Bland förgrundsgestalterna för dryga halvseklet sedan märks urdjurgårdaren Bengt Grive, legendarisk sportjournalist och en av Sveriges bästa bordtennisspelare under 40- och 50-talen med flera SM-tecken, och Tage ”Flisan” Flisberg en spelare av världsklass, men med rötter i Norrköping.

Redan första säsongen, 1948, blev det storslam för Djurgården med SM-guld i singel, dubbel och i lag! Tage Flisberg vann såväl singel som dubbel – i par med Arne Neidenmark – och tillsammans med Bengt Grive stod trion som komfortabla segrare också i Allsvenskan. Föga överraskande representerade Flisberg och Grive även det svenska landslaget i VM 1948 som den gången gick i London. Men några VM-titlar blev det just inte.

Djurgården Bordtennis
Grundad: 1947
Hemmaplan: GIH (bakom Stadion)
Medlemmar: 130 (2020)
Svenska mästare: 38 (senast 1980)

Hemsida: länk

Väl försedda med mästerskap är också ett par andra legender. Med Björne Mellströms fyra individuella SM-tecken, två dubbelvinster och tre lagguld var han en verklig stöttepelare under 50-talet. Damlaget var inte sämre utan lade beslag på fem SM-guld i rad under andra halvan av 50-talet. Signhild Tegnér klarade hem fyra av dessa och därtill två SM i singel och två i dubbel. Hittills har 38 svenska mästerskap tagits hem av Djurgården. Under 60-talet fanns det möjligheter att värva Kjell ”Hammaren” Johansson till Djurgården. Så blev inte fallet trots att Hammaren själv var intresserad. Den verkliga guldepoken hittills får därför tillskrivas 50-talet, men det senaste SM-tecknet tog Uffe Thorsell i dubbel 1980.

Genom åren har man hållit till i olika lokaler bl.a. Stadion (40-50-tal), Blekingegatan (60-70), Enskedehallen (80-90), Liljeholmen (2000-2010 ca).

Djurgården Bordtennis håller sedan ca 2010 till i GIH Lidingövägen 1, precis bakom Stockholms stadion på Östermalm. Bordtennisen är öppen för alla åldrar oavsett spelnivå eller förkunskaper.