Djurgården Cricket

Djurgården Cricket

Djurgårdens IF Cricketförening bildades år 1996 under namnet Stockholms Akademiska Cricketförening men är sedan år 2020 en del av Djurgårdens IF. Föreningen bildades av cricketentusiaster från Stockholms Universitet och lockade snart flera nya medlemmar särskilt från utbytesstudenter från Storbritannien, Indien och Pakistan. En pådrivande kraft var Marcus Bringzen som sedermera var ordförande för Stockholms Akademiska Cricketförening i 19 år.

Föreningen har vuxit särskilt under 2010-talet när cricket blivit en större sport i Sverige och etablerade sig snart som en av de ledande cricketföreningarna i Stockholm. Föreningen har idag 3 lag som spelar i det svenska seriesystemet samt juniorlag. Under 2020 spelade DIF cricket semifinal i Allsvenskan samt placerade sig på andra plats i European Cricket Network (ECN) tävlingen i Sverige.

Djurgården Cricket
Grundad: 2020
Hemmaplan: Skarpnäck, vinterträning i KFUM Alvik.
Medlemmar: 105 (2020)

Webbplats: difcricket.se

DIF cricket är en mångkulturell förening med medlemmar från olika delar av den cricketspelande världen. Föreningen driver sin verksamhet på svenska och engelska som är klubbens officiella språk.

2020 DIF Cricket dam

Att vilja utveckla en sport för damer, dessutom ovanlig i Sverige var något utav en utmaning som antogs för fyra år sedan av klubben Stockholms Akademiska Cricketsällskap. År 2017 fick klubben ett stipendium från King Baudouin Foundation för att utveckla damcricket, vilket tillät läger till exempel med Pakistans damkapten Sana Mir. Det blev en rejäl vändning och allt mer seriöst år 2018 då den allra första dam cricketmatchen i Sveriges historia höll i Skarpnäck som även blev den första vinsten för föreningen. Resultaten fortsatte visas i SM- vinsten 2019 följt av Nordiska Cupen 2020 där majoriteten av föreningens damlag fick representera Sverige och spela som ett svensk damlandslag i Norge. Därefter fortsatte utvecklingen exponentiellt uppåt.
År 2020 övergick föreningen till Djurgårdens IF och på grund av den rådande Covid-19 situationen var det inte möjligt att hålla SM-2020. Därav, senare samma år erhölls vinsten i Svenska Cupen i Växjö som inkluderade över 8 olika klubbar och kom att ha en stor betydelse för utvecklingen av damcricket.

DIF-medlemmarna har sedan 2019 ökat med häpnadsväckande siffror och har fortsatt växa varje säsong. Det fanns inte så många personer att spela med i början så sedan 2017 har damkapten Gunjan Shukla spelat med herrarna och blev senare även lagkapten för division 3 herrar och fick en speciell utmärkelse som den bästa bollkastaren i Division 3 (2018).

Tack vare det enorma stödet från hela klubben kan DIF damcricket idag stolt presentera den multikulturella variationen av talang och intresse. Sveriges absolut första damlag är idag en inspiration för fler lag och grupper runt om i Sverige där målet är att ta emot alla damer/flickor i alla åldrar med öppna armar för att erbjuda en ny upplevelse med självförtroende och nya utmaningar. DIF damlaget vill även uppmuntra alla att vidga sina vyer och inte vara rädda för att spela med varken yngre eller äldre och att varje träning, varje försök räknas.