Djurgården Basket

Djurgården Basket

Djurgården Basket bildades den 7 juni 2015 av basketprofilerna Ronnie Christensen (ordförande), Rick Bergström, Stefan Bergman (coach), Goran Popov (klubbdirektör) och Jan Walkenström. I gruppen fanns över 100 års sammantagen erfarenhet av basketsporten och man enades under Djurgårdens färger med övertygelsen att Stockholm borde ha ett lag i den högsta serien, SBL.

Med det uttalade målet så satte resan högsta fart och man fick börja så högt som i division 2 herr samt med ett reservlag i division 4. Efter bara ett fåtal omgångar rekryteras Tomas Carlsson, Dragan Parezanovic och Johan Cidvall till styrelsen för att bland annat hjälpa till att sätta basketen på kartan till övriga Djurgårdsfamiljen. Till den första historiska säsongen anslöt även fotografen Josefine Tolleman (från hockeyn). Josefines foton är under samtliga 5 första åren en viktig och vacker dokumentation.

Alla grundarna jobbade vid den här tiden oerhört hårt med den nya föreningen, familjen Popov med Goran i spetsen gjorde ett gediget arbete med att marknadsföra DIF Basket via en väldigt aktiv hemsida samt med att få publik till alla hemmamatcher.

Djurgården Basket
Grundad: 2015 (herr) 2017 (dam)
Hemmaplan: Brännkyrkahallen
Medlemmar: 58 (2020)

Webbplats: difbasket.se

Första säsongen blev en succé, DIF Basket vann 18 matcher och förlorade endast 2. Via seger i kval mot Nacka var man redan i division 1. Meriterade tränaren Stefan Bergman hade visat styrka på och av planen. Inför premiären av andra säsongen väljs klubbens numera centralfigur och huvudfinansiär Johan Cidvall till ordförande. Ronnie Christensen avtackas för en väldigt fin insats och parallellt med sitt älskade Blackeberg Basket där han även är ordförande fortsatte Christensen att hjälpa DIF på daglig basis i mer än 2 år till.

Säsongen 16/17 avslutas också starkt, då i Superettan. DIF slutar tvåa efter ett lag från Solna.
Just derbymatcherna mot AIK uppmärksammades stort av media. Upp emot 2000 på läktarna och sjungande ultras var helt nytt i nordisk basket.

Inför Superettan 17/18 startas så väl junior (akademi) och damlag upp. Herrlaget tas över av legendaren Charles Barton och en stor satsning med meriterade spelare fortsatte. SM-guldmedaljören (med Norrköping) Dee Ayuba ansluter i mitten av säsongen 16/17. Ayuba spelar strålande och han älskar sitt Djurgården. Han delar på rollen stjärna och kultspelare och tar ett stort ansvar både på- och utanför planen. Nyårshelgen 17/18 händer det som inte får ske. Ayuba avlider hastigt i sviterna av ett medfött hjärtfel. Den svåraste dagen någonsin för Djurgårdens unga basketförening.

Sportsligt reste sig inte laget och föll från första till tredje plats. DIF Basket kom samman och slöt upp i sorgen efter Dee Ayuba. Insamling skedde och 50 000 kr överlämnades till änkan och barnen. Hela basketsverige stöttade föreningen i sorgen och på minnesstunden.

Skakade men sammanslutna tar herrlaget sig ann Superettan 18/19 med bland annat Brandon Barton och fixstjärnan Germain Jordan i laget. Tack vara härlig sammanhållning och bra coachning lyckas laget göra en ”perfect season” med 25 – 0 i matcher. En osannolik men dyrköpt serieseger är ett faktum och DIF är vid sina drömmars mål som klara för Svenska Basketligan. Damerna skördar stora framgångar i sin serie och blir klara för division 1 under ledning av coach Mirza Muhic. Juniorerna vinner många viktiga matcher och rankas som ett av de bättre lagen i Sverige.

Grundarna av DIF Basket.

DIF Herrbasket skulle fortsätta i Basketligan men allt var inte så glimrande som resultaten visade. En resa som denna är oerhört arbetsam och utgifterna var många och inkomsterna små. Våren 2019 lämnar ordförande Johan Cidvall till följd av sjukdom och därmed försvann föreningens starkaste länk och den person som hållit ansvar för det mesta inkl. ekonomin. På årsmötet i oktober faller valet på Magnus Kolaas som ny ordförande som redan i december samma år får lämna föreningen.

Hösten 2019 var det dags för hemmapremiär i SBL mot Jämtland och Kungliga tennishallen hyrs för eventet. Matchen blir slutsåld och direktsänds på SVT, närmare 4000 djurgårdare sjunger och hoppar fram hemmalaget till premiärseger i ligan.

Trots ett starkt herrlag med landslagsspelaren Adam Ramstedt i spetsen och en kämpande verksamhetschef i Rick Bergström så visade det sig dock snabbt att laget skulle få det svårt i ligan så väl sportsligt, ekonomiskt som organisatoriskt. Totalt blir det 3 segrar och laget slutar på en sista plats trots att styrelsen förstärker laget om och om igen. Av skäl till svaga resultat svek snart publiken och man lyckas inte förvalta den ekonomiska situationen bättre än att säsongen slutar ekonomiskt med ett stort minusresultat.
Damerna spelar fantastiskt bra pådrivna av kapten Therese Pettersson och slutar på en tredje plats i nästa högsta serien. Juniorerna gör också en bra säsong men föreningens framtid är hotad.

Tidig skiss på matchtröjan.
Det slutgiltiga utseendet på matctröjan.

Coronapandemin blev den sista ”dödsstöten” för föreningen som redan hamnat i brygga med stora ekonomiska problem och där en konkurs kunde bli utgången.

Vid ett extra årsmöte sommaren 2020 väljs ny styrelse som består av, Hans von Uthmann, Kaj Helenius (omvald), Madeleine Pettersson, Walter Skeppar, Johnny Nordqvist, Josefine Tolleman, Mats Molander, JP Norstedt och Lars Erbom (ordförande), Rick Bergström adjungerad, Johan Cidvall sammankallande i valberedning, Therese Pettersson valberedning.
Bland de första besluten som tas är att självmant degradera herrlaget från SBL till Basketettan (2 divisioner). Ett modigt och kraftfullt beslut för att visa ansvar.

Den nya styrelsen och under ledning av styrelsemedlemmen Johnny Nordqvist söker en möjlig alternativ väg, med fokus på herr, dam och ungdom, bort från problemen och den via en ekonomisk rekonstruktion. Ansökan om denna lämnades in till Tingsrätten i juni och som godkändes. I skrivande stund finns en stark tro att DIF Basket kommer att överleva men nu i en annan form och utan att skynda efter att nå tillbaka till de högsta serierna utan att ha en säker ekonomisk möjlighet för detsamma. Som stöd i denna förändringsprocess och rekonstruktion finns Alliansen med som aktiv rådgivare.