Inga Söderbaum

Inga Söderbaum

Inga Margaretha Söderbaum föddes i Ludvika den 16 november 1911. Hennes far var ingenjören Carl Fredrik Söderbaum (född 1880 i Eskilstuna) och modern Elsa Anna Maria (född 1884 i Stockholm, då med efternamnet Norbeck). Troligtvis hade familjen kommit till Ludvika pga det stora verkstadsföretag som höll på att ta form och som på denna tid hette Nya Förenade Elektriska AB.

Inga hade en tre år äldre syster vid namn Maj Ingrid (född 1908) och skulle med tiden också få två stycken yngre bröder vid namn Per Olof (född 1916) och Carl Fredrik (född 1919).

Familjen Söderbaum flyttade dock tids nog från Ludvika. Inga växte upp och blev med åren väldigt sportintresserad. Och hon blev gymnast och gymnastiklärare. Hon blev också skidåkare, något som snart skulle få henne inskriven i den svenska sporthistorien.

Inga Margaretha Söderbaum
Född: 16 november 1911
Medlem nr: 6560

Slalomåkare
SM-guld: 2 (1937, 1938)

Hon började tävla för Djurgårdens IF och när det allra första Svenska Mästerskapet i slalom skulle hållas i februari 1937 så var den 26-åriga Inga på plats. Gustavsbergsbacken på Frösön i Östersunds kommun utsågs till den speciella tävlingen, detta under de så kallade Östersundsspelen. I herrklassen var det över femtio åkare anmälda medan det i damklassen endast var tre. Slalomtävlingen startade och det dröjde inte länge innan de andra två damerna insåg att de inte hade en chans när Inga satte fart nedför backen. Inga vann överlägset och hon blev därmed den första svenska mästarinnan i slalom! Segertiden löd 145,5 sekunder (hopräknat på två åk). Inga Söderbaum hade därmed skrivit in sig i historieböckerna. För alltid.

Ett år efter den historiska SM-vinsten bodde Inga i Hofors där hon jobbade som gymnastiklärare. Där träffar hon Artur Olsson (född 1906) och de gifter sig den 6 januari 1940. Inga Söderbaum tar nu efternamnet Olsson. Artur jobbade som ingenjör vid Hofors Bruk och de två ska med åren få tre barn tillsammans, en son samt två döttrar.

I Hofors blev Inga ett sorts dragplåster, även om hon själv alltid ville hålla en låg profil. ”Inte var det något speciellt med två SM-guld…”.
Hon var aktiv inom Friluftsfrämjandet och tog där upp förslag om att göra en slalombacke på orten. Man nappade på idén. Inga var starkt delaktig i att Hoforsbacken blev till och 1942 invigdes backen och den används aktivt än idag, över 80 år senare.

Inga Söderbaum var även med i OS i Berlin 1936 (Gymnastik). Hon ledde en grupp med gymnastikflickor som uppträde med boll . Det finns tyvärr inte så mycket information om denna händelse.

Inga Olsson dör den 9 maj 2006, hela 95 år gammal. Hon bor då i Falun och hade varit änka i 24 år. Maken Artur dog 1982. Ett innehållsrikt liv var därmed till ända. Som 26-åring hade hon skrivit in sig i historieböckerna och i allehanda sportkrönikor. Hennes namn kommer alltid att nämnas i slalomsammanhang och hennes minne prisas i sportens ändlösa korridorer. Allt från den kylslagna novemberdagen i Ludvika när hon föddes, via snötäckta vidder och svettiga gymnastiksalar, till vårdagen i Falun där livet slutligen gick i mål. I Gustavsbergsbacken i Östersund ekar fortfarande hennes namn och i snöflingorna som faller över Ludvika, glimmar det hopp som föder nästa generation alpinstjärnor.

Delar av text tidigare publicerad på www.facebook.com/sodradalarneTV

20 februari 2022 invaldes Inga Söderbaum som medlem nr 10 i Djurgårdens Hall of Fame.