Willy Gummesson

Willy Gummesson

Willy Gummesson kom till Djurgården 1966 som 22-åring från Saxemara i Blekinge. ”Tjalle” Mild hade gått till Sirius och Djurgården behövde en ny centerhalv. Nykomlingen från Blekinge var väl tänkt att stå på tillväxt. Men han visade så friska tag under vinterträningen att veteranen och tuffingen ”Knivsta” Sandberg blev imponerad. Willy var totalt respektlös för alla kända namn i truppen och spelade in sig som ”Tjalles” ersättare. En annan nykomling, Claes Cronqvist från Landskrona BoIS, som också var tänkt som centerhake, fick bli ytterback. Det blev succé direkt för Willy. Han spelade samtliga 22 seriematcher som centerhalv och blev direkt en av lagets verkliga nyckelspelare.

Hans Willy Gummesson
Född: 8 april 1944

Fotbollsspelare
Position: försvarare
Moderklubb: Saxemara IF
6 säsonger. 117 matcher. 2 mål.
1966 22 0
1967 22 2
1968 22 0
1969 22 0
1970 18 0
1971 11 0

Redan året därpå blev Willy som 23-åring rekordung lagkapten i Djurgården. ”Knivsta” som nu blivit tränare hade bara lovord över Willys debutsäsong: ”Det är en spelare som gav allt, aldrig vek ner sig och spelade med stort djurgårdshjärta”. Willy var stark, orädd, trivdes i närkampsspel och var bra på huvudet. Men så hade han också haft en tuff uppväxt hemma i Blekinge. Familjen bestod av pappa Sven, mamma Inga och nio syskon. Familjen Gummesson kallades för en riktig fotbollselva.

1966 spelade Willy Gummesson fyra U-landskamper, 1967 gjorde han debut i A-landslaget. Han spelade en halvlek i träningslandskampen mot ungerska Ferencvaros på Råsunda (8–2). Den 15 september 1968 debuterade han i A-landslaget på riktigt, borta mot Norge på Ullevål (1–1). Willy spelade mittback tillsammans med Malmö FF:s Krister Kristensson. Men det blev bara en halvlek för Willy. I paus byttes han ut av förbundskaptenen Orvar Bergmark med motiveringen: ”Willy och Krister är för lika i sitt spelsätt. De är båda sista utposter”.

Därmed var det slutspelat i landslaget. Men inte i Djurgården. Willy fortsatte att spela allsvenskt till och med säsongen 1971. I augusti 1970 blev han utvisad borta mot Malmö FF (0–0) i sin 99:e allsvenska match i följd. Willy hade redan en varning när han väl bryskt fällde Bosse Larsson. Då visade domaren Curt Liedberg ut honom. Förseelsen bedömdes som grov, varför Willy stängdes av i två matcher. Efter matchen fick han fly in i en taxi, jagad av uppretade Malmösupporters.
Ett knappt år senare, den 16 maj 1971, debuterade Willy som allsvensk målvakt! Även nu var Malmö FF motståndare. På Stockholms Stadion. Ordinarie målvakten Torgny Mattsson skadades och tvingades utgå i paus. På den här tiden tilläts inga reservmålvakter, varför en utespelare måste hoppa in i målet.
Willy tog sitt ansvar som lagkapten, dessutom hade han en gång i tiden vaktat målet i Saxemara. Djurgården ledde med 4–2 när Willy hoppade in. Han kämpade hejvilt, slängde sig åt alla håll och svarade för några fenomenala utboxningar. Tio minuter före slutet reducerade Krister Kristensson till 4–3. Men närmare kom inte Malmö. Willy och Djurgården klarade av pärsen. I nästa match spelade Willy Gummesson återigen centerhalv. Då debuterade Björn Alkeby i målet.

Willy spelade sin sista allsvenska match mot Elfsborg på Stadion (1-2) den 23 juni 1971. Sen gick han till Helsingborg i division III, Han spelade i HIF 1972-74, det sista året i div II. Sedan spelade han några år i IFK Sollentuna i div III.
Willy Gummesson var också en kämpe i Djurgårdens bandylag under många vintrar. Under sina år i Djurgården studerade han på Bosön och utbildade sig till idrottskonsulent.

Claes-G Bengtsson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)