Tobias Hysén

Tobias Hysén

Vid fem års ålder började Tobias Hysén spela fotboll i hemstaden Göteborg. En kusin till Tobias spelade fotboll i Ubbhults IF och lockade med Tobias.
– Jag var och tittade när han tränade och det var väl det som fick mig att börja spela fotboll, menar Tobias.
Det blev även spel i Lundby och Lindholmen innan Tobias inför säsongen 1999 gick till BK Häcken. Inför säsongen 2004 lockade norska FK Lyn med kontrakt och allt var klart för en flytt när telefonen ringde.

Glenn Tobias Hysén
Född: 9 mars 1982

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: BK Häcken
3 säsonger. 65 matcher. 17 mål.
2004 25 3 Cupguld.
2005 25 9 SM-guld. Cupguld.
2006 15 5

– Jag hade varit och kollat bostad i Norge när Bosse Andersson ringde och frågade om jag ville spela i Djurgården. Jag svarade att jag var klar för Lyn, men han fortsatte bara att fråga om jag ville spela i Djurgården. Jag vet inte hur det hela löste sig, men när det står mellan Lyn och Djurgården var valet inte svårt och så här i efterhand kan man bara tacka för att det blev så.

Steget från Superettanlaget Häcken till svenska mästarna Djurgården borde vara stort, men Tobias tog för sig direkt. Säsongen blev mindre lyckad för Djurgården som hamnade på en fjärde plats, men Tobias tyckte det var toppen.
– Man kan väl förstå att många tyckte att säsongen var sådär efter alla framgångar, men jag tyckte att hela säsongen var fantastisk. Jag hade räknat med att få se och lära ett år men fick spela alla matcher när jag var hel och frisk. Dessutom vann vi Svenska Cupen och fick spela Champions League mot Juventus, för att vara ett mellanår var det minst sagt lyckat. Ett år tidigare hade jag inte kunnat drömma om att få vara med om allt detta.

Året efter kom den verkliga succén. I januari blev det debut i A-landslaget. Med nio mål och tio assist i Allsvenskan var Tobias poängkung i Djurgården och en starkt bidragande orsak till både SM-guld och cupguld.
– Ett helt fantastiskt år. Man måste säga att det var min absolut bästa säsong hittills i karriären. Det finns helt enkelt inte så mycket att säga mer än att det var ett fullständigt grymt år, något man kommer att ha med sig hela livet.

Året blev hektiskt för Tobias som ständigt jagades av media och hann med allt från modetidningar till Bingolotto. De flesta började förstå att Tobias Hyséns tid i Allsvenskan led mot sitt slut, framgångarna väckte snabbt intresse från utländska klubbar. Det blev en halv säsong till i Djurgården innan Tobias skrev på för engelska Sunderland, en av Djurgårdens största försäljningar genom tiderna.
– Sista tiden blev väl inte som man hade tänkt sig. Kontraktet med Sunderland var fantastiskt kul, men man hade hoppats att man kunnat lämna laget när det var på topp och nu blev ju 2006 ingen bra säsong. Men totalt sett var tiden i Djurgården givetvis helt fantastisk med upplevelser som man aldrig hade vågat hoppas på.

Jonas Riedel
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)