Ted ”Teddy” Sheringham

Ted ”Teddy” Sheringham

Lånet av Ted Sheringham från Millwall var en lyckträff. Men uppgörelsen, som träffades med klubbens manager George Graham, höll på att stupa på en detalj. Graham ville inte att Sheringham skulle bo själv. Grabben skulle bo hos en familj, så att han fick ordentlig mat och ett socialt liv utanför fotbollen. Ted själv såg Stockholmsvistelsen som en chans att komma undan mamma sekreteraren och pappa polisens spanande ögon och i praktiken blev hans boende en kompromiss – i en stor Östermalmsvåning, hos en familj som sällan var hemma. Åt ordentligt gjorde han i alla fall, med ”frikort” på tre lunchrestauranger inne i stan.

Edward Paul Sheringham
Född: 2 april 1966

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: Millwall FC (England)
1 Säsong. 21 matcher. 13 mål
1985 21 13

Ted Sheringham kom till Stockholm som 19-åring, med sju ligamatchers erfarenhet från Millwall och ytterligare fem som lånespelare i Aldershot. Här gick han rakt in i anfallet i ett lag som jagade en allsvensk plats. Han deltog i 21 av 26 seriematcher och gjorde första målet av sammanlagt 13 i andra omgångens bortaseger över Ope (3–2). Ted vann det mesta i luften och visade en tilltalande styrka och balans i markspelet. Med den hjälpen var det ingen tillfällighet att Glenn Myrthil, parhästen i anfallet, hade sin målmässigt bästa DIF-säsong med 14 fullträffar.

Djurgården vann norrtvåan och Ted spelade en framträdande och agvgörande roll i det allsvenska kvalets dubbelmöte med GAIS. Mötet i Göteborg slutade 0–0 och hemma på Stadion lyckades Sheringham nicka in kvitteringen till 1–1. Här var det målskillnad som gällde (och inte UEFA-regler) och i den efterföljande straffläggningen gjorde han också sin plikt och hjälpte sitt lag till en 4–2- seger i särskjutningen.

Ted framstod under sin tid i Stockholm som försynt och mycket väluppfostrad och alla önskade honom lycka till när han återvände hem till London. Och visst gick det bra för honom. Säsongen 2006–2007 var hans 24:e (!) som professionell. Han lämnade Millwall 1991 och har sedan dess spelat för Nottingham Forest, Tottenham Hotspur, Manchester United, Tottenham igen, Portsmouth och West Ham United. Mer än 700 ligamatcher, mer än 275 mål, en Europacupseger för Manchester United och 51 landskamper för England. Med tiden har också den skolpojksaktiga artigheten gett vik för en mer traditionell engelsk fotbollspersonlighet.

Gunnar Persson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007).