Peder Persson

Peder Persson

Peder Persson var 18 år när han lämnade Hova för Örebro. Meningen var att han skulle ta realen på Karolinska och samtidigt via andra studier bli möbelsnickare allt med baktanken att så småningom bli slöjdlärare.
Men division VI-innern från Hova IF lyckades bra i BK Forward, som vann fyran våren 1956, och sommaren 1958 tog han steget över till Örebro SK. Den reslige, starke och spänstige Persson fann en likasinnad anfallskamrat i ÖSK-centern, murbräckan Leif Wendt. Tillsammans sköt de hösten 1960 upp klubben i Allsvenskan.

Jarl Peder Persson
Född: 13 november 1938

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: Hova IF
4 säsonger. 57 matcher. 24 mål.
1964 17 5
1965 8 5
1966 20 11
1967 12 3

Året därpå fortsatte duon röja i högsta serien, med resultatet att nykomlingen tog brons (samtidigt som den andra nykomlingen, Elfsborg, vann guldet). Sedan tog ”Sigge” Bergh kontakt och inför 1964 var Persson klar för Djurgården. Här blev Peders roll annorlunda. I en innertrio med Leif Eriksson (”härlig playmaker”) och Hasse Nilsson (”utpräglad målgörare”) stod ” Peder stod han nu ensam för den utpräglade kraftinsatsen. Rollfördelningen fungerade perfekt. Nilsson gjorde 15 mål, Eriksson 11 och Persson 5.
– och Djurgården tog guld! Året därpå sade Persson ”stopp”, han ville gå slöjdlärarseminariet i Linköping för att slutföra sin utbildning. Dessvärre gick det under tiden trögt för de regerande mästarna och på höstkanten, efter viss övertalning, hoppade han med och hann med fem nya mål, den här gången på bara åtta matcher. 1966 var det full satsning igen, inför ett år som skulle bjuda på både omvälvningar och stora framgångar. Det var nu som IK Sirius plockade åt sig fem man ur Djurgårdens mästarlag, bland andra. Eriksson och Nilsson. Men med Conny Granqvist och Sven Lindman som nya anfallskamrater kunde Persson än en gång föra laget mot tabelltoppen. Säsongen slutade med en ren guldfinal mot Norrköping på Råsunda, där nästan 40 000 åskådare såg Peder Persson spika slutsiffrorna 3–0 i sista minuten.

Han spelade ytterligare ett år i Djurgården (tabelltvåa 1967) innan familjen fick sitt. Efter viss övertalning blev Persson sedan spelande tränare för Vallentuna BK 1970–1974, ett lag som gick upp från femman och bara var ett missat kval från att kliva ytterligare ett steg. Peder Persson fortsatte som slöjdlärare fram till 1989, blev sedan fastighetsförvaltare och pensionerades 2003. Numera bor han i Lidköping, där han tjänstgör som nämndeman i tingsrätten. Peder var för övrigt den andre av tre svenska elitspelare med Hova IF som hemadress. Den förste var Rolf Hillerberg och den tredje Andreas Andersson, båda med Degerfors IF som nästa adress.

Gunnar Persson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)