Patrik ”Peo” Eriksson-Ohlsson

Patrik ”Peo” Eriksson-Ohlsson

Kung Peo blev hans namn redan i Västerås SK. Men Patrik Eriksson-Ohlsson behövde knappast abdikera efter flytten till Stockholm. Redan efter några få allsvenska omgångar hade Djurgårdens supportrar fått en ny favorit – den blonde backen som kämpade för ett helt regemente.
– Det var roligt men jag har ingen aning om varför jag blev populär, säger Peo. Kanske var det min teknik, jag kan ju jonglera till två. Eller så var det för att jag alltid försökte ge minst 100 procent i varje match.

Det blev 96 seriematcher i blårandigt, varav 71 i Allsvenskan. När den finländske landslagsbacken Toni Kuivasto värvades till klubben sommaren 2003 inför kvalet till Champions League förstod Peo att hans tid i klubben var över. Han packade och flyttade tillbaka till sin hemstad, Sundsvall.
– Det var vemodigt, men jag ville ju spela så spelmässigt kändes det ändå bra med GIF Sundsvall, säger Peo.
Peo fick ett mått på sin popularitet när Djurgården spelade i Sundsvall senare på hösten. Djurgårdsfansen, många av dem i Peo-tröjor, hyllade honom unisont. Uppskattningen för en spelare som varit med och tagit laget från botten till toppen var enorm.

Jan-Erik Patrik Eriksson-Ohlsson
Född: 9 augusti 1974

Fotbollsspelare
Position: försvarare
Moderklubb: Västerås SK
5 säsonger. 95 matcher. 3 mål.
1999 20 0
2000 25 1
2001 22 1
2002 18 1 SM-guld. Cupguld.
2003 10 0 SM-guld.

– Stödet som jag fick från Djurgårdsfansen värmde djupt in i hjärtat. Egentligen skulle man velat gå runt och krama allihopa, säger Peo.
Han var även mycket populär bland ledare och lagkamrater ute på Kaknäs. Han höll huvudet högt och spred en positiv stämning så länge lagkamraterna kämpade och gjorde det dem skulle. Annars kunde det bli en del svordomar och norrländskt muttrande. Han spelade med ett stort hjärta och kompenserade ofta sin bristande snabbhet med stor placeringssäkerhet och god förmåga att läsa spelet.
– Om jag inte hade vetat att Peo var uppväxt och förankrad i Sundsvall skulle jag direkt gissat att han var född djurgårdare, säger Djurgårdens ordförande Bo Lundquist. Det är sällan man ser en inköpt spelare som visar en sådan känsla för sin klubb som Peo. Lägg därtill hans enorma fighteranda. Spelare med Peos karaktär betyder väldigt mycket för sammanhållningen i ett lag.
Bo Lundquist vill jämföra Peo med Gösta ”Knvista” Sandberg:
–Det är sannerligen lite av vad man kommer ihåg av ”Knivsta” över honom i många avseenden men kanske framför allt vad gäller förmågan att ständigt uppmuntra och jaga på medspelarna till stordåd.

Peo klev aldrig undan i en närkamp. Det var stenhård satsning i varje situation.
– Jag spelade ihop med Peo både i Västerås SK och Djurgården så jag har känt av hans dobbar på träningarna, säger Stefan Bärlin.
– Han kunde även vara lite galen på uppvärmningarna innan matcherna så då fick man hålla sig undan för att vara säker på att kunna spela.

David Bogerius
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006, utgiven 2007.