Nebojsa Novakovic

Nebojsa ”Nebo” Novakovic

Vasalunds IF och Bo GT Peterson hade under 1980- och 90-talen goda kontakter i Jugoslavien. När Nebojsa Novakovic gjorde entré hösten 1991 var han den åttonde importen på sex år från det hållet. Vintern 1992–1993 gjorde Vasalund affär med Djurgården. DIF släppte den tuffe mittbacken Ivica Cvitkusic i utbyte mot den svårfångade spjutspetsen Novakovic. Utfallet av bytet kan, för Djurgårdens del, bäst beskrivas som: Bingo! Laget kämpade i norrettans topp och missade uppflyttning första året men vann serien 1994, efter en övertygande värvningsoffensiv. Nebojsa gjorde 19 mål båda säsongerna.

Nebojsa Novakovic
Född: 29 oktober 1964

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: Vasalunds IF
4 säsonger. 94 matcher. 46 mål.
1993 25 19
1994 24 19
1995 24 6
1996 21 2

Men andra året hade han fått sällskap av Bosse Andersson, centern som vann skytteligan med 24 mål. Tillsammans med offensive mittfältaren Kaj Eskelinen mosade trion motståndarnas försvarslinje. Den allsvenska återkomsten blev bejublad och slutade på sjätte plats efter långvarig guldkänning. Luften gick ur laget på slutet och Nebojsa var en av dem som tappade stinget allra mest. Orken var inte den allra bästa och trenden fortsatte 1997– som slutade med nedflyttning efter ett jobbigt år. För Nebojsas del blev det bara två mål den säsongen och tidvis var han nästan ensam i anfallet. Spelarmaterialet var tunt och man fick ett intryck av att han ensam skulle stå för både framspelningar och avslut.

Nu kom ett bud från AIK. Det blev affär och ute i Solna skärptes kraven betydligt. Nebojsa fick en annorlunda roll i ett lag som siktade högre än vad DIF mäktat med. Här försökte man få ut mer av Nebojsas spelsinne, hans läckra teknik och oväntade lösningar i passningsspelet. Målskyttet överläts på andra. Men det var ändå Nebojsa som hösten 1999 säkrade AIK:s deltagande i Champions League med långskottet mot AEK Aten. Det var också han som gav laget hopp med en lobb ribba och ner i första CL-matchen mot Barcelona.

När Nebojsa spelat färdigt i AIK gick han till Väsby, när han i två säsonger var Rikard Norlings tränarassistent. Samarbetet gav två seriesegrar i tvåan och Nebojsa lockades tillbaka till AIK inför 2004. Året blev kaotiskt men det blev ordning på torpet året därpå, när paret Norling/Novakovic återförenades och tillsammans fick stil på AIK.
Hans tränarroll är ett återsken av vad han tillförde sina lag som spelare. Det är Norling som står för grundorganisationen men Novakovic som kommer med avgörande påpekanden och tips, instick som hjälper laget att sätta in de offensiva stötarna på rätt ställen.

Gunnar Persson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)