Marcus Danielson

Marcus Danielson

Stabile mittbacken Marcus var flitigt eftertraktad när han kom inför säsongen 2018 men Djurgården var förstavalet för ”Mackan” som blivit ordentligt blårandigt utbildad genom familjen. Fotbollsspelandet tog sin början i Skogstorp GoIF, en mil utanför Eskilstuna, där han också är född och via Västerås SK bar det sedan vidare till GIF Sundsvall 2012 innan han landade i Djurgården.

Utvecklingen i DIF blev explosionsartad: Från att etablera sig som startspelare i tuff konkurrens till kaptensbindel och debut i svenska landslaget blev ”Mackan” cupmästare 2018 och svensk mästare 2019 med tillhörande prisbonanza där han vann både Årets MVP och Årets försvarare när Allsvenskans Stora Pris delades ut.

Marcus Andreas Danielson
Född: 8 april 1989

Fotbollsspelare
Position: försvarare
Längd: 192 cm
Moderklubb: Skogstorps GoIF
2 säsonger. 52 matcher. 6 mål.
2018 25 2
2019 27 4 SM-guld
2022
2023

Prestationer som ledde vidare till kontinuerligt landslagsspel och ett lukrativt proffskontrakt med kinesiska Dalian Professional. Försäljningen gav DIF hela 50 miljoner, vilket är dyraste försäljningen någonsin för Djurgården. Tiden i Kina blev dock gravt påverkad av av den pandemi som lamslog stora delar av världen, men tiden som utlandsproffs gav mycket erfarenhet.

I juli 2022 var det dags för en efterlängtad återkomst i DIF efter att kontraktet med Dalian avslutats i förtid. ”Mackan” drog återigen på sig den blårandiga tröjan med ett påskrivet kontrakt över 3,5 år, till och med säsongen 2025. Han inledde sin comeback med att kliva in och besegra BK Häcken med 2-1 för att sedan fortsätta leverera i Allsvenskan och Conference League under hösten.

Delar av text tidigare publicerad på dif.se