Malcolm ”Super-Mac” Macdonald

Malcolm ”Super-Mac” Macdonald

Inför debuten mot AIK den 17 maj 1979 menade motståndarna att Malcolm Macdonald var ”som vilken hamburgare som helst”. Djurgården hade större förväntningar än så på Arsenalspelaren som under flera tidigare säsonger varit firad landslagsman och ett par gånger blivit skyttekung i den engelska högstaligan. Lånet av Macdonald, en ovanligt stark och reptilsnabb anfallare, under två månader skulle få fart på ett DIF som länge gått på tomgång.

Malcolm Ian Macdonald
Född: 7 januari 1950

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: Fulham FC
1 säsong. 9 matcher. 2 mål.
1979 9 2

– Det var som att en spelare från yttre rymden dök upp hos oss. Han var ju redan legendarisk inte minst eftersom han också blivit första engelsman att göra fem mål i en landskamp (Cypern 5–0 1975). Översatt är det som att Alan Shearer skulle dyka upp i laget i dag, säger Ronald Åman.
– Malcolm var väldigt sympatisk och enormt kvick i käften, när han väl sa någonting. Och han var ett superproffs i alla avseenden, han låg absolut minst en dimension över alla oss andra. Men han hade ju gigantiska problem med ett knä som länge blivit felbehandlat. Efter träningar och matcher svullnade knät upp så det såg ut som att han hade en handboll under knäskinnet.

För en kostnad av totalt 150 000 kronor fixade Djurgården korttidslånet av Macdonald via kontakter med Alan Ball, den kontroversiella engelska tränaren som fick sparken redan innan seriespelet. (Macdonald bodde under stockholmsvistelen i Balls tidigare lägenhet i Johanneshov.)
Men succén i DIF uteblev. Mest för att Macdonalds knäproblem inte var ringa trots att han själv sa att han var ”100 procent frisk”. Men också för att DIF-mittfältet sällan skapade något konstruktivt – och vad fanns det då för nytta med att ha en potentiell skyttekung i längst fram i laget?

I debuten sprang Malcolm Macdonald in på Råsunda till tonerna av skotska säckpipor och efter 0–0-matchen var han uppgiven eftersom han bara fått jobba på långa panikbollar…
Det första av de två mål Malcolm Macdonald gjorde på totalt nio DIF-matcher kom i matchen därpå, hemma mot IFK Sundsvall (3–2). På en passning från Curt Olsberg skickade engelsmannen i den 22:a minuten in 1–0 med högern efter att bollen studsat på Ulf Lundberg.

Det andra målet blev segermålet borta mot Elfsborg den 25 juni. Återigen tog bollen först på en spelare innan den hamnade i nät. Macdonalds skott hade till och med gått utanför om inte hemmabacken Christer Qvist skarvat den vidare.
– Jag och Gary Williams var de i laget som hade bäst kontakt med Malcolm och det var synd om stackarn. Han hade det inte lätt, han var ju både skadad och inte ordentligt grundtränad, säger Ronald Åman.
– Än mer tragiskt blev det när han kom hem. De engelska medierna drog på hårt om en otrohetsaffär, det blev stor skandal och Malcolm försvann som tränare för Fulham, expertkommentator i TV och allting.
I dag bor Malcolm Macdonald i Milano i Italien och är gift med Rita, hans tredje hustru. Han kan titta tillbaka på en karriär som även innehåller spel i Fulham, Luton och Newcastle. Totalt gjorde han 191 mål på 379 ligamatcher och 14 A-landskamper (6 mål) för England.

Hasse Gänger
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)