Louay ”Lolo” Chanko

Louay ”Lolo” Chanko

Kvickhet, kondition och teknik är tre attribut som kännetecknade Louay Chanko under hans tid i Djurgården. ”Lolo”, som han kallades, värvades från division 2-laget Syrianska Föreningen i november 2000 och anpassade sig snabbt till det allsvenska tempot.
Även om det mest blev inhopp under debutsäsongen i högsta divisionen gjorde han fem mål, bland annat Djurgårdens första mål på Stockholms Stadion det året och Chanko avgjorde senare även höstderbyt mot Hammarby med ett vristskott fem minuter från slutet.

Louay Chanko
Född: 29 november 1979

Fotbollsspelare
Position: mittfältare
Moderklubb: Syrianska Föreningen
2 säsonger. 45 matcher. 10 mål.
2001 20 5
2002 25 5 SM-guld. Cupguld.

2002 vann Djurgården dubbeln, det vill säga både Allsvenskan och Svenska cupen, och ”Lolo” bidrog med att göra mål i alla tre matcher mot rivalen AIK. Konkurrensen var vid denna tidpunkt mördande på Djurgårdens mittfält och ”Lolo” fick ofta finna sig i att vara inhoppare – ofta en matchvinnande sådan.

Inför säsongen 2003 deklarerade Djurgården att Lolo Chanko ingick i den kärna spelare som klubben ville satsa på, men han ansåg att speltiden föregående säsong var för sparsam. När Malmö FF visade intresse för honom gav Djurgården klartecken för ”Lolo” att träffa Skåneklubben. I december 2002 skrev ”Lolo” på för Malmö FF.

Nicklas Jungstedt
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)