Kjell Frisk

Kjell Frisk

Det var 1987 som den 23-årige Kjell Frisk lämnade moderklubben Rimforsa i Östgötafyran. Den reaktionssnabbe målvakten hade raggats upp av grannklubben Åtvidaberg för att härdas i kulregnet mellan stolparna. Det blev tre slitsamma år i ÅFF. Klubbens storhet var svunnen, resurserna knappa och laget dödförklarades inför varje säsong. Nedflyttningen från ettan blev ett faktum 1989, när laget och dess tränare Håkan Stenbäck tvingades kapitulera. Stenbäck lämnade klubben men passade samtidigt på att rekommendera sin målvakt till moderklubben Djurgården.

Kjell Göran Frisk
Född: 27 april 1964

Fotbollsspelare
Position: målvakt
Moderklubb: Rimforsa IF
5 säsonger. 67 matcher. 0 mål.
1990 3 0
1991 9 0
1992 28 0
1993 25 0
1994 2 0

På så sätt påbörjades 1990 en historia som fortfarande kompletteras med nya kapitel. Ty utan att ha varit DIF:s ordinarie keeper i mer än två säsonger (1992–93) räknas Kjell till de etablerade och omistliga Djurgårdarna. Han var med i A-truppen under sex år, spelade sedan tre säsonger i norrettan med Spårvägen innan han kom tillbaka till Djurgården som målvaktstränare och planskötare ute på Kaknäs. Det innebär att han 2007 klarade av sitt tionde år i den sistnämnda dubbelrollen. De två första aktiva åren fick han stå tillbaka för Anders Almgren. Men på tredje året konkurrerade han ut Almgren. Dessvärre slutade 1992 med nedflyttning. Året därpå, när laget kämpade för att ta sig upp från norrettan, höll Kjell platsen framför nye reserven Kristian Kaufmann från Vasalund. Åren 1994–95 blev det sedan bänknötning på nytt, när nyanlände norrmannen Thor André Olsen lagt beslag på målvaktströjan.
Så ser Kjell Frisks aktiva DIF-karriär ut i sammandrag. När han till en upplaga av matchprogrammet ombads räkna upp tre av sina goda egenskaper, blev det sanningsenliga svaret: ”träningsnarkoman, snäll, generös”. Han var med andra ord ingen belastning som reservkeeper, utan en lojal och hårt arbetande truppmedlem och lagspelare som satte press på sin kollega.

Med ett sådant renommé var det riskfritt att plocka in honom i ledarkadern när han bestämt sig för att sluta spela i Spårvägen. Kjell kom alltså tillbaka till klubben 1999. Han har fortsatt att hålla sig i form, och var omklädd reserv i Allsvenskan som 37-åring så sent som 2001. Men han har framför allt sett till att hålla Djurgårdens målvakter i form. Första året slet han med Magnus Lindblad, Martin Lossman och dansken Bo Braastrup Andersen. Sedan dess har Rami Shaaban, Pa Dembo Touray, Andreas Isaksson, Anders Alé och Oskar Wahlström trimmats av Kjell Frisk. De tre förstnämnda har blivit landslagsspelare och det är ett odiskutabelt kvalitetsbevis vad gäller Kjells förmåga att driva på och förbättra talangfulla spelare. Han har dessutom gott om tid för sig själv, när han ser till träningsplanen på Kaknäs, och kan i lugn och ro fundera ut nya övningar som vässar klubbens målvakter ytterligare.

Gunnar Persson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)