Kim ”Kongo-Kim” Källström

Kim ”Kongo-Kim” Källström

Bara 24 år gammal hade Kim Källström redan en meritlista som de flesta fotbollsspelare aldrig kommer i närheten av: Årets Nykomling i Allsvenskan 2000, Svensk mästare med Djurgården 2002 och 2003, Svensk cupmästare 2002, intern skytteligavinnare i Djurgården 2002 och 2003, spel i Uefacupens gruppspel med franska Rennes 2005, vinst i franska supercupen med Lyon 2006, spel i Champions League-gruppspel med Lyon, fransk ligamästare med Lyon 2007, 21 U-landskamper (5 mål) och 44 A-landskamper (6 mål) inklusive EM-slutspel 2004 och VM-slutspel 2006.

Ja, vad säger man? Imponerade, förstås, väldigt imponerande. Och man kan också säga att Kim Källström – även fast det endast blev två säsonger i klubben – är en av Djurgårdens absolut största spelare genom tiderna. Sällan har DIF haft en sådan magnetisk härförare och spelfördelare på planen och totalt 26 mål på 44 seriematcher berättar också om den ovanligt höga nivån. Som 16-åring debuterade Kim Källström med BK Häcken i division 1 och den otvivelaktiga talangen började blomma ännu mer. Snabbt blev den oblyga och spelskickliga mittfältaren ett eftertraktat byte för större och mer etablerade klubbar, och även utländska.

Kim Mikael Källström
Född: 24 augusti 1982

Fotbollsspelare
Position: mittfältare
Moderklubb: BK Häcken
3 säsonger. 76 matcher. 29 mål.
2002 24 12 SM-guld. Cupguld.
2003 24 14 SM-guld.
2017 28 3.

Men det var Djurgårdens som till slut fick Kim Källström att flytta i väg från Göteborg hösten 2001. En liten sensation i sig – det troddes allmänt att i stort sett redan kompletta fotbollsynglingen skulle ta resväskan med sig ut i Europa.
– För mig var det perfekt att gå till Djurgården. Jag trodde att klubbens form av träning skulle ge mig mycket, och det gjorde den ju. Jag fick vara med om en fantastisk tid i Djurgården. Klubben hade en fantastisk framåtanda, och visioner och kvaliteter rakt av. Det var otroligt utvecklande för mig, säger Kim Källström. När Allsvenskan drog i gång i början av april 2002 gav Kim Källström direkt ett smakprov på vilket mäktigt driv han hade i sitt agerande. I premiären mot Malmö FF borta var han planens gigant och gjorde Djurgårdens andra mål när det blev seger med 2–1. Sedan gick det liksom inte att få stopp varken på honom och Djurgården. På mittfältet regerade den 36-årige Stefan Rehn, tillbaka i DIF efter många år i IFK Göteborg och utländska klubbar, och den blott 20-årige Källström. Den gamle räven och ungtuppen dirigerade fram Djurgården till klubbens första SM-guld sedan 1966. Dessutom vann DIF Svenska Cupen, en dubbel som ingen annan klubb klarat av på 30 år, och i december blev Kim Källström utsedd till ”Månadens stockholmare”.
– Vi fick ganska tidigt in en skön mental känsla och styrka i gänget. Vi kände verkligen att vi kunde vinna vilken match som helst, och oftast gjorde vi ju det, säger Kim Källström.

2003 blev en minst lika lycklig säsong. Återigen var Kim, eller ”Kongo-Kim” som han snabbt kom att kallas av läktarfolket, en majestätisk magiker med huvud och fötter när Djurgården vann sitt andra SM-guld på två år. Han gjorde 14 mål, mest i laget, och spelade dessutom allt mer in sig i A-landslaget.
– Jag tycker att prestationen vi gjorde 2003 var större än den året innan. Motståndarna ställde in sitt spel mer efter oss, vilket vi aldrig underskattade, säger Kim Källström.

– Och själv blev jag absolut bättre som spelare under mitt andra år i Djurgården. Även om jag då var mycket mer påpassad än tidigare. Men det var ju just det som var så utvecklande, att försöka ta sig runt den bevakningen. I det som kom att bli hans sista match i DIF-tröjan, i avslutningen hemma mot Öster när guldet redan var klart, gjorde han ett väldigt symboliskt mål när han cirkusskickligt gjorde 5–1 med en retfullt långsamt hög tjipp över målvakten.
– Vi vågade verkligen göra saker hela tiden och vi hade ett stort förtroende från våra tränare. Vi hade ett enormt självförtroende och var trygga med varandra, säger Kim Källström.
Efter dubbelt SM-guld och ett cupguld med DIF skrev Kim Källström på för franska Rennes, där han också var en av lagets mest lysande stjärnor innan den storsatsande mästarklubben Lyon sög åt sig honom 2006. Kim skrev på strax innan han skulle ansluta till den svenska VM-truppen. Kim Källström klarade sig bra även i Lyon, trots tuffare konkurrens från lagkamraterna. Sitt första Champions League-mål gjorde han den 17 oktober 2006 borta mot Dynamo Kiev. Han fintade bort två försvarare, stormade in i straffområdet och smällde in ett hårt pressat markskott. Precis som han ofta gjorde redan på Stockholms Stadion.

Hasse Gänger
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006, utgiven 2007.