Jens Fjellström

Jens Fjellström

Jens Fjellström kom till DIF inför säsongen 1988, som 22-åring, från norrländska Gimonäs CK. Djurgården var nykomling i Allsvenskan och tränades av den blivande förbundskaptenen Tommy Söderberg. Jens debutsäsong gick över förväntan. Djurgården överraskade och tog sig till SM-final, där Malmö FF blev för svåra. Jens spelade till vänster på ett mittfält i övrigt bestående av Stefan Rehn, Kjetil Osvold och Krister Nordin. 1990 blev han inflyttad centralt på mittfältet.
Noggrann, trevlig, ambitiös och ödmjuk är ord som nämns när gamla lagkamrater beskriver honom. Samtidigt som han givetvis nämns som en riktigt duktig fotbollsspelare.

Jens Åke Alexander Fjellström
Född: 27 oktober 1966

Fotbollsspelare
Position: mittfältare
Moderklubb: Gimonäs CK
5 säsonger. 129 matcher. 23 mål.
1988 26 3
1989 22 1
1990 20 2
1991 28 8
1992 33 9

Ibland var det lätt att tro att han hade en extra lunga. Jens Fjellström kunde springa hur mycket som helst och orken tog aldrig slut. Jens Fjellström spelade fem säsonger i Djurgården och var under sin tid i klubben en av lagets absoluta nyckelspelare.

Hans sista säsong kommer han tyvärr aldrig att glömma. Djurgården missade Mästerskapsserien med minsta möjliga marginal. I den efterföljande Kvalsvenskan hamnade Djurgården på kvalplats efter att ha släppt in två sena mål i den sista matchen mot BK Häcken. I kvalet mot Degerfors vann Djurgården sin hemmamatch med 3–1 – men föll borta med 2–0. Degerfors avgörande mål var ett långskott med bara någon minut kvar att spela.
– Det gör ont i hjärtat när jag tänker på 1992. Jag kan hur lätt som helst plocka fram den känslan från Stora Valla, säger Jens som har Djurgården på en speciell plats i sitt hjärta.

I Djurgården var Jens Fjellström med om att vinna Svenska Cupen. Djurgården besegrade komfortabelt BK Häcken med 3–1 i finalen på Råsunda 1990. Han var även med om att besegra Hammarby med 9–1 i en match där han gjorde ett av målen.
– Vi gjorde 9–1 i ett derby när det betyder som mest och ingen ger något gratis. Vissa dagar går allting in, men vi var bra också. Väldigt bra, minns Jens.
Jens Fjellström lämnade DIF efter kvalmissen mot Degerfors. Klubben hade lagt fram uppsägningskontrakt på flera av spelarnas platser i omklädningsrummet dagen efter kvalmissen mot Degerfors. Jens fick anbud från flera klubbar, däribland AIK. En flytt dit var dock aldrig aktuell eftersom det känslomässigt låg för nära honom och Djurgården.

Det blev Malmö FF innan det blev spel i kinesiska Dalian Wanda. 1999 var Jens tillbaka i MFF, men under försäsongen gick ett korsband sönder och därmed blev det inget spel det året. Från läktarplats fick han se Malmö FF åka ned i Superettan och i den serien avslutades den aktiva karriären med 21 matcher 2000.
De senaste åren har Jens Fjellström gjort sig ett namn som expertkommentator i TV, med knivskarpa analyser och funderingar kring de fotbollsmatcher som visas. I TV-rutan är han minst lika spelintelligent som han en gång i tiden var på planen.

Thomas Alexandersson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)