Glenn Myrthil

Glenn Myrthil

Den 23 augusti 1989 hade DIF cupmatch borta mot IFK Luleå. Efter matchen hade laget en veckas ledigt och en del spelare skulle med semesterflyg från Arlanda tidigt nästa morgon. När matchen gick till förlängning och straffar insåg Djurgårdsledningen att det kunde bli problem att hinna med sista flyget hem till Stockholm. Något som kunde ställa till det för semesterfirarna. En av dem var Glenn Myrthil.
– Vi åkte i matchdräkterna och planet stod och väntade på oss. Alla andra passagerare hade satt sig till rätta när vi kom infarande i genomsvettiga tröjor. Många av oss hade inte hunnit stretcha efter 120 minuters hårt spel och låg utsträckta i gången och skrek av kramp under resan. Men vi hann och killarna kom iväg på sin semester, säger Glenn Myrthil.

Glenn J. Myrthil
Född: 2 augusti 1964

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: Bromstens IK
6 säsonger. 120 matcher. 47 mål.
1984 19 10
1985 26 14
1986 16 3
1987 25 12
1988 19 5
1989 15 3

Händelsen är på sitt sätt signifikativ för Glenn Myrthils tid i Djurgården (1984–1989). Han beskriver den själv som rolig – men tuff.
– Det var väldigt upp och ner. Ena säsongen spelade vi i ettan och nästa tog vi SM-silver. Jag minns att jag tyckte att vi tränade väldigt mycket. I början körde jag både med A- och B-laget som tränade separat på den tiden. Myrthil började fotbollskarriären som knatte i Bromstens IK och gick hela vägen till A-laget innan han värvades till Djurgården. Han gjorde mål i sin första A-lagsmatch (2–1 mot Västerås SK på Stockholms Stadion).

Debuten är ett av Glenns starkaste minnen liksom kvaldramatiken mot GAIS 1985 då Glenn bildade anfallsduo med Ted Sheringham och SM-finalen 1988 då Steve Galloway var oerhört giftig på topp.
– Då hade vi Tommy Söderberg som tränare, han var den bästa tränare jag hade. Han kunde se det stora kring laget men såg oss som individer och inte bara som spelare. Djurgårdens dåvarande ordförande Åke Bogerius pratade med Glenn efter en match då han åkt på flera ordentliga smällar i straffområdet utan att Djurgården fått straffspark.
– Du kanske inte behöver kämpa för att stå kvar på benen i straffområdet, tyckte Bogerius.

Men så var Glenn ”Myran” Myrthil – en sällsynt ärlig spelare.
– Motståndarbackarna fick nog en del blåmärken av honom men det var aldrig meningen, säger Stefan Rehn som ofta levererade passningarna till ”Myran”.
– Inställningen var väl något bättre än tekniken. Men han var ett riktigt energiknippe och ett riktigt föredöme både på och vid sidan av planen med sin ödmjukhet.

David Bogerius
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)