Geert den Ouden

Geert den Ouden

Djurgården lyckades sommaren 2003 i kamp med bland andra tyska Nürnberg locka till sig målsprutan Geert den Ouden. Och onekligen fyllde den holländska anfallaren tomrummet efter Johan Elmander som återigen blev proffs utomlands. Den reslige den Ouden blev ett riktigt utropstecken i Djurgårdens främre led, spetsade till anfallet. Geert den Ouden gjorde 10 mål på tio matcher och hans insats låg i allra högsta grad bakom Djurgårdens andra SM-guld i följd.

Gijsbertus Cornelis den Ouden
Född: 24 juli 1976

Fotbollsspelare
Position: anfallare
Moderklubb: RBC Roosendaal (Holland)
2 säsonger. 23 matcher. 14 mål.
2003 10 10 SM-guld.
2004 13 4 Cupguld.

Tränaren Sören Åkeby menade att den Ouden hade kunnat göra minst dubbla antalet mål om han hade varit bättre tränad och snabbare vant sig det svenska sättet att spela fotboll.

Holländarens målinstinkt var synnerligen välutvecklad. Redan i debuten mot Örgryte den 17 juli presenterade sig Geert den Ouden i målstatistiken och innan säsongen var över hade han gjort en hel del avgörande mål. Själv menade Geert att han inte var någon teknisk spelare, och det må väl sägas att det emellanåt syntes. Däremot var han otroligt giftig i straffområdet, och det må väl sägas att det syntes oftare. 2004 spelade Geert den Ouden halva säsongen innan han kom på kant med tränarna, framför allt Zoran Lukic. Geert tyckte inte om det svenska sättet att träna och spela, och under sommaren valde han att flytta hem till Holland och Roosendaal igen.

Hasse Gänger
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006 (2007)