Axel Öfverstén

Axel Öfverstén

Axel Öfverstén var Sveriges första riktiga cirkusatlet, en pionjär inom sekelskiftatletiken. Bror till Carl August Öfverstén, som var med och grundade DIF och som sedan rekomenderade Axel till att bli styrelseledamot i Djurgårdens IF. Axel var infödd Djurgårdsbo och levde där till sin död 1950.

Axel Julius Gotthard Öfverstén föddes 1866 i Hedvig Eleonora församling och bodde strax intill John G Jansson under tiden för föreningens bildande, 1891. Axel hade gjort sig känd som en kraftatlet, den elegante ”Salongsatleten”, som uppträdde på varietérepertoarer och var alla smågrabbars idol.

På varietéer bedrevs idrott som underhållning, vid sidan om föreningsidrotten. Boxning och brottning var populära inslag, men motarbetades av polisen, då det hände att de utmynnade i allmänt slagsmål.

Axel Julius Gotthard Öfverstén
Född: 12 februari 1866

Medlem #57
Vice ordförande: 1894-1895

Det var dock med gymnastik som Axel började. ”Vi var ett gäng tvättäkta Djurgårdsgrabbar som så ofta vi kom åt höll till i närheten av Cirkus. Genom ett hål till stallgången kunde vi kika in på härligheten och blev cirkusbitna redan innan vi börjat skolan. Under skolåren försökte vi själva utföra en del trick vi sett i manegen. Räck och linor och andra aggremanger kunde vi förstås inte skaffa oss, men vi satte upp en stång mellan ett par Djurgårdsekar och där tränade vi räckgymnastik.”

En dag inträffade det som Axel och hans kamrater drömt om; cirkusdirektören hos cirkus Schuman hade observerat deras träning och behövde tillfälligt ett nytt nummer dagen efter p.g.a. att ett par artister hade insjuknat.
Uppträdandet gick bra och självaste Victor Balck, ”den svenska idrottens fader”, fanns i publiken. Året var 1885.
Axel övergav några år senare gymnastiken för att helt ägna sig åt atletiken. Han debuterade 1887 som tyngdlyftare på Cirkus Busch som hade föreställningar i ridhuset vid Grevturegatan på Östermalm. Där lyfte han bl.a. en 450 kilo tung sten. Det dröjde inte länge innan Öfversténs namn omgavs av en segergloria. Några år senare blev han titulerad ”Sveriges starkaste man” sedan han besegrat den tyska atleten ”Philippi” i en duell, man mot man. Denna tvekamp på Mosebacke bevakades inte bara i Stockholm utan även resten av Sverige och i atletkretsar i Tyskland, där Philippi ansågs omöjlig att besegra.

Axel Öfverstén 21 år.

Det lär ha varit mycket nervöst då kraftmätningen skulle äga rum. Philippi fick välja gren och när han rullade in sina väldiga järnklot på scenen mullrade det som av dov åska, stod att läsa i SvD.

”Philippi imponerade med sin styrka och de svenskens aktioner sjönk betydligt, men den smärte och elegante Öfverstén gjorde med förvånande lätthet samma övningar i kraftprovet. Både atleterna äro emellertid sega och ingen vill ge sig. Då rullas två tunga järnhjul fram förenade av en massiv järnaxel. Philippi lyfter den, men darrar en smula i knävecken. Han försöker bära den med en karl hängandes från axeln, men det blir för tungt, armarna skaka och han släpper järnkolossen till marken. Öfverstén lyfter nu upp den under utomordentlig spänning bland publiken samt bär den jämte mannen lugnt och säkert ett varv runt scenen. Sverige hade sgrat och publiken tycktes vilja ta ned salongen med sina applåder och bifallsrop. Därmed var Axel Öfversténs rykte som Sveriges starkaste karl beseglat och efter detta fick ulandets atleter en betydlig respekt för den unga svenska atletiken och för svensk nordmannakraft.”

Axel Öfverstén medlem nr 57 i DIF.

Efter att ha varit på turné i Sverige och andra länder blev han engagerad vid Mosebackevarietén. Direktör Mellgren vid Mosebacke visade en dag en utländsk artisttidning för Öfversten, där det fanns en bild på en atlet som lyfte en häst.
– Kan herrn göra om det där, frågade Mellgren.
– Om den där karln kan det, så kan väl jag också det, svarade Axel utan att reflektera mer över saken.
Dagen efter fanns en stor annons från Mosebackevarietén: ”I morgon kommer atleten Axel Öfversten att lyfta en levande häst!”.

En milt sagt överraskad Öfverstén fick snabbt skrida till verket, det var mycket som skulle ordnas till föreställningen, inte minst att ordna en häst.
Axel lyckades emellertid med numret att lyfta hästen, t.o.m. med en ryttare på hästens rygg.
Det svåraste skulle visa sig vara att få hästen att gå upp på Mosebackes scen och efter försök med landgångar, trugande och hot så gav man upp. Hästnumret fick läggas direkt efter pausen, ute på terrassen. Det var säkert inte behagligt för atleten att i tunna trikåer uppträda i minusgrader, men det gick bra. Numret stod sig dock endast fem kvällar på programmet, ty publiken var inte speciellt intresserade av att byta varma ombonade nöjeslokalen mot vinterkylan utomhus…

Öfverstén var under en period bosatt på Alberget 7, där han var inneboende hos en familj Karlsson. Han drog sig ganska tidigt tillbaka från artistbanan, men fortsatte som tränare åt en annan känd kraftatlet, Oskar Wahlund. Axel har haft många jobbtitlar genom åren: artist, köpman, bokhållare och framgångsrik affärsman.

Artikel i Jämtlandsposten 1891 och Axel Öfverstén i fotostudion två år tidigare. Då 23 år gammal.

Axel Överstén var en av DIF:s första medlemmar. Han satt med i styrelsen som vice ordförande 1894-1895, jämte ordförande John G Jansson.

Det var mycket som skulle ordnas till tävlingarna och en viktig detalj var prisanförskaffningen. Axel Öfversten var den som oftast fick tigga ihop priserna. Han fick springa till källmästare, konsuler och bankdirektörer och han lyckades få ihop priser av upp till 150 kronors värde.

Axel Öfverstén 1941.

DIF sände ut inbjudan, till anordnad tävling, i färgtryck till alla kända skidklubbar och i inbjudan var även angivit prisernas värde och vilka medaljer som följde med. Man fick en gång en skrivelse från Falu Skidklubb, som tydligen var förvånade över de fina priserna. I brevet stod att läsa ”Kan Djurgårdens Idrottsförening enligt inbjudningen skriftligen garantera, att de utlovade prisen komma utdelas, så skall Falu Skidklubb reflektera på att sända representanter”. DIF – Lite finare, lite bättre…

Den reslige Axel Öfverstén bredvid AIK:s grundare, Isidor Behrens, under de stora Djurgårdsekarna.

20 juni 2022 invaldes Axel Öfverstén som medlem nr 19 i Djurgårdens Hall of Fame.

Del av text tidigare publicerad på difarkivet.se