Arne Erlandsen

Arne Erlandsen

Den norske innermittfältaren Arne Erlandsen kom till Djurgården som 22-årig landslagsman från Lilleström SK. Han debuterade mot Irland i maj 1979 och var samma år med om de två sensationella segrarna över Västtyskland, triumfer som resulterade i att ett par av spelarna hamnade i Bundesliga.
Arne Erlandsen kom till Djurgårdens IF i en hårdsatsning på fem nya namn. Men effekten av miljonrullningen blev inte den avsedda. Erlandsen var i och för sig en stark och välbalanserad mittfältsspelare, men han hämmades hela året av onda ljumskar. Laget som helhet rasade samman och ramlade ur Allsvenskan. Året därpå fick nye tränaren Hasse Backe en ljus idé. Erlandsen blev libero och DIF vann norrtvåan knappt före Gefle. Tyvärr stupade DIF i kvalet mot AIK.

Arne Erlandsen
Född: 20 december 1959

Fotbollsspelare
Position: försvarare/mittfältare
Moderklubb: Lillestrøm SK (Norge)
2 säsonger. 40 matcher. 6 mål.
1981 18 3
1982 22 3

Därmed var Arne Erlandsens dagar i Stockholm slut. Han återvände till Lilleström och spelade senare en period för Strömsgodset, innan han blev tränare. Ett läroår i Bærum följdes av tre som assistent i Lilleström. Efter sju år som ansvarig tränare i LSK kom han 2005 till IFK Göteborg, en anställning som avslutades efter en kontrovers sommaren därpå. Totalt spelade Arne Erlandsen 22 landskamper för Norge.

Gunnar Persson
Text tidigare publicerad i boken Djurgårdens IF Fotboll 1899–2006, utgiven 2007.